“Als je wilt dat men om je rouwt, kun je hen het beste niets nalaten”

Estate planning is het begeleiden van (familie)vermogen naar de volgende generatie. Vermogen wordt overgedragen door schenking bij leven of erven via een testament. Een estate plan bij leven bestaat uit een fiscaal zo aantrekkelijk mogelijke manier om vermogen over te dragen aan je erfgenamen. Ook besteden we aandacht aan de juridische aspecten en helpen we met het opstellen van diverse aktes.

  • SchenkingStel een plan op
  • ErfenisAlles goed geregeld
  • SamenlevenWelk vorm kies jij?
  • BoedelverdelingBegeleiding in lastige tijden
  • BORBedrijfsopvolgings-regeling

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?

Wil je al jouw vermogen overdragen tijdens jouw leven? Je hebt verschillende mogelijkheden om te schenken. Je mag schenken aan iedereen: binnen en buiten je familie. Wel gelden er verschillende belastingtarieven en vrijstellingen. Doorslaggevend is de relatie tussen jou en de ontvanger; bij naaste familie liggen de belastingtarieven lager. Belangrijk zijn ook de leeftijd van de ontvanger en het doel waaraan de schenking wordt besteed. Tychè Groep geeft inzicht in de regels en stelt samen met jou een plan op.

Testament: heb je alles goed geregeld?

In een testament leg je vast wie er van jou erft. Aan wie en wanneer je jouw vermogen overdraagt. Zo laat je je nabestaanden zonder zorgen achter. Door een goed testament op te stellen betalen je erfgenamen weinig tot geen belasting. Tychè Groep adviseert en begeleidt je bij het opstellen van een testament. Ook kunnen wij de finale aangifte inkomstenbelasting namens jou verzorgen.

Huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract, wat houdt het in?

Een advies over vermogensoverdracht begint met het maken van een vermogensopstelling. Vooral de afspraken in de huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract zijn van belang: zij bepalen “wat van wie is”. Wij adviseren en begeleiden je bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract.

Bezittingen verdelen bij overlijden

Bij het overlijden van een dierbare worden de financiële zaken op een rijtje gezet. Je kunt hiervoor een boedelbeschrijving opstellen: een overzicht van alle bezittingen en schulden op overlijdensdatum. Deze is van belang voor de aangifte erfbelasting en geeft duidelijkheid aan de erfgenamen. Tychè Groep adviseert en begeleidt je in dit proces.

Hoe werkt de Bedrijfsopvolgingsregeling?

Ook voor de schenking of vererving van ondernemingsvermogen zijn er fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden. De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een gedeeltelijke fiscale vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. Deze regeling is ook toe te passen bij het schenken van een onderneming of aanmerkelijk belangaandelen. Het is van belang om, de vererving van ondernemingsvermogen en aanmerlijkbelang aandelen, zorgvuldig te regelen om zo gebruik te kunnen maken met betrekking tot mogelijkheid uitstel en/of vermindering van successierecht.